Zo, de kop is eraf! De eerste dag school zit erop. Voor een heleboel kinderen is het weer flink wennen zo’n begin van het nieuwe schooljaar. (natuurlijk voor de meeste ouders ook)
Daarom een blog met enkele tips zodat je deze week ontspannen doorkomt, zonder al te veel gedoe en gezeur.
1. Neem jezelf voor om echt de tijd te nemen voor contactmomenten met jouw kind in de ochtend. Dus niet ren ren en vlieg vlieg. Sta wat eerder op, al is het maar 5 tot 10 minuten. Begin de dag met een (langdurige) knuffel als jouw kind dat prettig vindt en vraag bijvoorbeeld naar zijn of haar dromen.
2. Neem je voor niet te mopperen of te zeuren. Stel je toch voor dat jij elke dag moet beginnen met een constante bromtoon achter je. Erg irritant. Zo wil jij jouw dag ook niet beginnen. Dus reageer niet teveel op dat wat negatief is, maar geef aandacht aan alles wat al goed gaat.
3. Kies ervoor om de broodtrommels de dag ervoor al klaar te maken en de ontbijttafel te dekken. Scheelt stress.
4. Maak een weekschema samen. Hoe laat sta je op, wat zijn de te volgen stappen in de ochtend, wat verwacht je wel en niet van jouw kind (zelf aankleden, tandenpoetsen, douchen) Wat zijn de schermtijden en of regels, wanneer is de BSO of club. Wanneer mag er gespeeld worden. Hoe laat gaat hij of zij naar bed. Even weer wat overzicht en ritme doet wonderen.
5. Begin elke dag met een positieve affirmatie, zodat jij jouw dag als superouder kunt starten.
6. Stem met jouw kind af waar het zit in de klas en of dat naar genoegen is. Zo niet, wacht dan niet te lang om (samen met jouw kind) met de leerkracht in gesprek te gaan. Een goed begin is het halve werk.
7. Gun jouw kind de tijd om er weer in te komen. Verwacht niet teveel te snel. Het is ok als het tijd kost om te wennen aan het nieuwe ritme na 6 weken vakantie.
8. Zorg voor rustmomenten na schooltijd. Vraag aan jouw kind wat het nodig heeft op dit gebied. Meestal komen ze zelf met goede ideeën. We zijn namelijk als ouders geneigd om het voor onze kinderen zelf in te vullen. Dat is jammer.
9. Deel met jouw kind hoe het voor jou is als je na een lange vakantie weer moet beginnen op het werk. De wetenschap dat het voor papa of mama niet anders is en dat bijna iedereen moeite heeft om weer op te starten, is fijn voor kinderen. Beter dat ze de erkenning voelen dan dat ze indruk krijgen dat dit gevoel er niet mag zijn.
10. Doe wat elk jaar werkt. Jij weet wat dat is! We gaan er alleen zo snel aan voorbij.