Onze dochter, ze is me d’er eentje, maar ze wordt steeds milder. De stervende zwanen doven langzaam uit. Het heeft er denk mee te maken dat ze nu niet alleen maar kan begrijpen en praten, ze kan inmiddels ook emoties benoemen. Ze weet wat blij, boos, bang en spannend betekent. Dat scheelt een hoop!

Uiteraard ben ik daar flink mee bezig geweest het afgelopen jaar. Ik vertaalde voor haar wat ik zag. Als ik de indruk had dat ze bang was, benoemde ik dat. En als ik dacht dat ze boos was zei ik ‘jij bent echt heel erg boos hè’. Op die manier gaf ik haar erkenning voor dat wat zij van binnen voelt. Ze voelt zich steeds meer begrepen en leert emoties herkennen.

Als Faya bang is zegt ze inmiddels ‘ikke bang’. Ik kan haar geruststellen, maar wat ik vooral doe is er voor haar zijn. ‘Lieverd wat naar dat je bang bent’ en verder doe ik vaak niets. Meestal wil ze dan een knuffel en even opgetild worden. Soms kan dat uiteraard niet en ja dan komen de stervende zwanen weer terug 😉

Ik weet in ieder geval dat kinderen niet zomaar ongewenst gedrag laten zien. De nummer 1 reden is gebrek aan connectie met jou als ouder. En eerlijk is eerlijk vaak is het puur een kwestie van oprecht verbinding maken in het hier en nu. Niet met je hoofd zijn bij de boodschappen van straks of de vervelende vergadering van gisteren. Nee gewoon hier zijn bij je kind. Dat is toch moeilijker dan je denkt.

Nummer 2 reden is vermoeidheid. Eventueel in combinatie met overprikkeling.

En de laatste is honger. Tja, ik ben ook erg chagrijnig als ik honger heb. Ik gooi mezelf nog net niet huilend op de grond, maar sjonge jonge wat zou dat lekker zijn op zn tijd.

Dus mocht jouw kind zich ongewenst gedragen. Of jouw kind laat heftige emoties zien, denk dan nog even terug aan dat wat je net hebt gelezen. Check wat de oorzaak kan zijn: gebrek aan connectie, vermoeidheid of. honger. En bespreek de emoties van je kind. Geef jouw kind erkenning voor dat wat er bij hem of haar van binnen speelt. Je zult merken dat dit heel veel rust in huis brengt.

#Kindercoaching #tienercoaching#bewustouderschap #coaching#opvoeding #ouderschap#kinderen #hooggevoelig #lezingen

#workshops #crsussen#spiritualiteit #ouders gezin#hoogbegaafd #onderprikkeling#overprikkeling #inspiratie #spiegelen#geluk #opgroeien #verbinding

#zelfvertrouwen #weerbaarheid