‘Niet rennen zeg ik toch!’

Je hebt het vast al eens vaker gehoord, ons brein registreert het woordje NIET niet. Als iemand jou vraagt, denk vooral niet aan een roze olifant, wat gebeurt er dan? Juist, je ziet direct een roze olifant voor je. Dat houd je niet tegen, want je wordt op een idee gebracht. Dit geldt ook voor kinderen.

Als de juf in de klas roept ‘kinderen niet rennen’, dan mag je er vanuit gaan dat er mogelijk nog meer kinderen gaan rennen. Of als jij jouw kind waarschuwt met de woorden ‘laat je glas niet vallen’ zou het zomaar kunnen dat je een paar tellen later de scherven bij elkaar mag vegen.

Let er maar eens op hoe vaak jij op een dag het woord NIET gebruikt. Je zult versteld staan, dat beloof ik je. Niet met open mond praten, niet schreeuwen, niet je zusje plagen, niet gooien met de spullen. Niet, niet, niet…..

Wat dan wel hoor ik je denken. Het begint bij nadenken voordat je wat zegt. En jezelf afvragen wat je WEL wilt, dus ‘wil je lopen in de klas’ en ‘houd je glas goed vast’. Het is niet alleen effectiever, het klinkt ook nog vriendelijker en daardoor houd jij aan het einde van de dag meer energie over!

Kindercoach Rebecca de Jong uit Hengelo