Mijn dochter is dol op kleien. Vast een fase, maar ze wil het inmiddels een maand lang elke dag. Ik laat het graag toe, ondanks dat het soms wat troep geeft. Ze zit vooral met haar handen in de bakjes en drukt in de klei. Ze vindt het heerlijk. Blijkbaar geeft het haar net dat waar ze behoefte aan heeft. Het kan prikkelen en ontprikkelen.
Het kleien stimuleert het eerste chakra.
“Het eerste chakra wordt ook wel het basischakra of wortelchakra genoemd. De thema’s die horen bij dit chakra zijn basisveiligheid, basisbehoeften, gezondheid en zelfvertrouwen. Wanneer dit chakra goed functioneert dan voel jij je eigen veilig en hebt vertrouwen in jezelf. Je staat stevig met beide voetjes op de grond.
Wanneer dit chakra uit balans is kun je dit aan verschillende dingen merken. Dit kan invloed hebben op je rug maar ook bepaalde organen. De kleur van dit eerste chakra is rood. De kleur rood staat onder andere voor aarding en gezondheid. Het kan zijn dat jij er een andere kleur bij hebt en dat is ook oké. Volg je eigen waarheid.
Dit chakra zorgt ervoor dat je geaard bent, vandaar ook de naam wortelchakra. Het zorgt ervoor dat je met beide voetjes op aarde blijft staan, dat je niet gaat ‘zweven’. Geaard zijn is stiekem belangrijker dan je misschien zal denken. Door goed geaard zijn, dan kan je lichaam beter spanningen, prikkels en afvalstoffen naar de aarde afvoeren. Wanneer je niet goed geaard bent, hou je dus bijvoorbeeld spanningen vast. Dit kan letterlijk spierspanning
veroorzaken.
Bij kinderen zie je vaak dat ze wat drukker kunnen worden, ze kunnen dan aangeven dat ze bijvoorbeeld een vol hoofd hebben of dat ze overprikkeld zijn.
Aarden klinkt misschien vreemd als je er nog nooit van gehoord hebt. Maar door te aarden laat je dus letterlijk spanning van je afvallen. Je kunt dit op een praktische manieren doen, maar ook door middel van een meditatie.
Het eerste chakra heeft ook een andere functie. In dit chakra zit het geestelijk geheugen van je ziel. Al je vorige levens zitten in dit chakra opgeslagen.
Wat ook bijzonder aan dit eerste chakra is dat wanneer men een traumatische ervaring heeft meegemaakt, dan is het in bijna alle gevallen zo dat er een blokkade ontstaat in dit eerste chakra. Ook ontstaat er een blokkade in dit chakra wanneer een kind meerdere keren is afgewezen door zijn moeder net op het moment dat het kind de moeder hard nodig had, waardoor het kind een groot verdriet eraan heeft overgehouden. Door deze blokkade kunnen kinderen zich onveilig of onzeker gaan voelen waardoor het kind zich wat meer gaan afsluiten voor anderen.” Bron: Vanuit hart & ziel
Dus ik zou zeggen, klei ze😘