‘Als hij weg is, verlies ik mijn vleugels!’ zegt een moeder van een zoon in het televisie programma Grenzeloos verliefd. Wow, denk ik, dat vind ik nogal een uitspraak. Wat een gebondenheid! Hoe moet deze volwassen Turkse zoon zich voelen? Ja natuurlijk spreekt deze moeder onvoorstelbaar veel liefde uit. En waarschijnlijk heeft ze geen flauw benul wat ze met deze verstikkende liefde veroorzaakt. Dat ze de verantwoordelijkheid voor haar welbevinden bij haar zoon neerlegt, beseft ze denk ik niet. Eigenlijk zegt ze hiermee: als jij jouw eigen pad bewandelt doet dit mij pijn.

Kijk ik naar mijn eigen situatie dan weet ik dat ook in deze valkuil stap. Mijn zoon die na schooltijd thuiskomt, moest tot voorkort nog verplicht dat glaasje sap komen drinken met dat koekje erbij. Dat hoort immers toch zo en ik heb hem gemist, dus dat moet toch kunnen zo’n moment samen met zijn moeder in alle rust. Of is dat teveel gevraagd?! Ja dat is teveel gevraagd. In feite leg ik bij hem de verantwoordelijkheid om voor mij te zorgen. Ik heb jou nodig, want ik vind het zo fijn als jij nu bij mij komt zitten.

Maar wat wil mijn zoon? Hij wil naar zijn kamer om even alleen te zijn of hij wil naar zijn vrienden. Zijn moeder is veel minder interessant op zo’n moment. Hij wil helemaal niet nog een extra verplichting na school.

Als ik hem in verbondenheid lief heb, zou ik hem zijn vrijheid moeten gunnen. ‘Ga maar lieverd, je weet dat ik er ben. Als je toe bent aan wat eten en drinken dan kom je maar of niet en dat is ook ok’.

Ik zie het ook om mij heen gebeuren bij vrienden en familie. Misschien herken jij ook wel wat bij jezelf. Als jij je er maar bewust van bent wat je hiermee uitstraalt. Voelt jouw kind zich vrij om zijn of haar leven te leiden? Kun jij tegen hem of haar zeggen ‘jij het jouwe en ik het mijne?’. Kun jij loslaten en in liefde naar jouw kind kijken als hij of zij het anders doet dan jij? Of wil jij dat het gaat zoals jij wilt? Zijn jouw behoeftes belangrijker dan die van jouw kind? Vind je het lastig om jouw kind te volgen? En kun je enkele normen en waarden voorzichtig loslaten?

Het zijn pittige thema’s, maar ze zijn wel onze aandacht waard. Een kind dat in verbondenheid in plaats van gebondenheid kan leven zal zich veel gelukkiger voelen. Want zeg nou zelf, hoe fijn is het als jij jouw leven kunt leiden met de steun van jouw ouders in de rug die jou zouden zeggen ‘lieverd, ondanks dat jij het anders doet dan wij houden we van jou’. Wat een steun! Wat een vrijheid! Wat een vertrouwen!

#bewustouderschap, #coaching,#opvoeding, #ouderschap, #kinderen, #hooggevoelig, #lezingen,#workshops, #cursussen, #ouders, #gezin, #inspiratie, #spiegelen, #geluk, #opgroeien, #verbinding, #zelfvertrouwen, #loslaten