Over het ouderschap wordt ontzettend veel gezegd, geschreven en vooral ook gevonden. Vanaf het moment dat je moeder wordt, staan de critici al in de rij om jou met goedbedoelde adviezen klaar te stomen voor het grote opvoedwerk. Of het nu gaat over het geven van borstvoeding, je dreumes die regelmatig bij jullie in bed slaapt of jouw mening over het aanbieden van snoepgoed aan je kind. Je ontkomt niet aan de verschillende opvattingen en oordelen die vaak ongevraagd op jou worden afgevuurd. Het kan je behoorlijk onzeker maken, terwijl we als moeder zo hard ons best doen om alle ballen hoog te houden.

Om mij heen zie ik veel moeders die ontzettend hard werken om te voldoen aan het perfecte plaatje. We willen een actieve moeder zijn die gezond kookt voor de kinderen, een uitdagende baan en spannende relatie heeft en we willen er ook nog heel leuk uitzien! Maar de realiteit is dat veel moeders niet gelukkig zijn. Uit onderzoek van University of Maryland blijkt namelijk dat 88% van de moeders zich schuldig voelt omdat ze te weinig tijd zouden hebben voor hun kinderen. Of ze voelen zich schuldig omdat ze niet altijd leuk, lief en aardig zijn. Misschien herken je het zelf wel. Het is namelijk een behoorlijke uitdaging om na een pittige dag op je werk, geduldig en liefdevol het huiswerk van je kinderen te begeleiden en zodra ze in bed liggen het huis aan kant te maken, om dan ook nog zorgzaam en attent te zijn voor je partner.
Neem nu mijn vriendin die jarenlang met veel moeite alle ballen hoog hield, maar geen hulp wilde aannemen, omdat ze zichzelf ervan wilde overtuigen dat zij het zelf moest kunnen redden. Of de moeder die ik laatst sprak over de combinatie werk en gezin dat haar eigenlijk teveel wordt, maar ze weigert minder uren te gaan werken vanuit de gedachte dat ze dan faalt als werknemer. Willen we de buitenwereld zo graag laten geloven dat we alles onder controle hebben? Waarom maken wij het onszelf zo moeilijk?

Dus bij deze vraag ik jou van moeder tot moeder om hiermee te stoppen. Accepteer dat je niet perfect bent. Een superwoman, dat zeker, maar niet perfect. Leg de lat wat minder hoog voor jezelf, en wees trots op wat je allemaal op een dag hebt weten te bereiken in plaats van gefrustreerd te raken over wat je niet hebt gedaan. Accepteer of vraag om hulp. Geef jezelf aandacht. Zet jezelf niet op de laatste plaats, maar besteed aandacht aan jezelf. Dus ga naar bed als je moe bent of ga lekker midden op de dag lui op de bank hangen. Doe wat jij goed vindt, wat bij jou en je gezin past. Bedenk wat jouw belangrijkste waarden zijn en streef daarna. Als het voor jou dan goed is om 4 dagen in de week te werken, doe dat dan. En als je graag thuis bent bij de kinderen, durf dan deze keuze te maken. Dus adem in, adem uit en laat in liefde los. En bedenk dat goed, goed genoeg is.

Een warme groet van een niet perfecte moeder!