Ik heb duidelijk twee kanten. Ik kan hartstikke gek doen, grapjes maken, de aandacht trekken en energiek zijn. Maar ik ben ook heel erg serieus, rustig, aandachtig en geconcentreerd. De ene kant is niet minder Rebecca dan de andere kant. Ik ben het gewoon allebei! Soms zet ik het een in en het andere moment het andere. En mijn vrienden, die krijgen zelfs een Rebecca te zien die af en toe ontzettend lomp is en sarcastische grappen maakt. Ik hou ervan mijn vrienden soms wat te choqueren. Als je mij in de praktijk met kinderen ziet werken, zou je dat echt niet verwachten!

Heb ik een gespleten persoonlijkheid? Nee hoor! Ik ben een hoogsensitieve HSS’er (prikkelzoekend). Ik geniet van verschillende uitdagingen, activiteiten, mensen en omgevingen. Het conflicteert soms met mijn hooggevoelige kant. Ik heb namelijk ook veel behoefte aan rust. Daarnaast heb ik een sterke empathie.
Ik geef heel vaak heel veel gas en moet dan af en toe keihard op de rem trappen. Als je niet beter zou weten zou je denken: wat doet die toch raar, stop daar eens mee. Maar dat zou voor mij veel te saai zijn. Ik hou ervan om zo te leven.

Waarom ik dit vertel? Omdat ik vaak van ouders hoor dat ze zich afvragen: wie is mijn kind? Hij is soms zichzelf niet. Zij verliest zichzelf. Ouders begrijpen niet waar het gedrag vandaan komt en ze vragen zich af of ze hun kind bij “de kop of de kont moeten pakken”.

Ik snap het wel. Ik snap waarom deze kinderen het ene moment stuiteren en het andere moment in elkaar zakken van vermoeidheid. Ik snap waarom ze soms buiten zichzelf zijn van opwinding en het volgende moment iets heel erg spannend vinden.
Ik snap ook waarom ouders dat heel lastig vinden en zich afvragen hoe je daarmee om kunt gaan.

Want deze kinderen zijn:
energiek en bewegen graag
enthousiast en temperamentvol
nieuwsgierig en onderzoekend
aandachtvragend
soms dwars, standvastig en moeilijk te corrigeren

En dat is best pittig. Zeker als je zelf prikkelmijdend bent bijvoorbeeld.

Hieronder vind je een lijst met kenmerken van een gevoelig kind dat ook een sterke wil heeft en enorme behoefte aan uitdaging.

– Mijn kind kan omslaan als een blad: het ene moment enthousiast, het andere moment overstuur.
– Als mijn kind overprikkeld is, wordt mijn kind ‘vervelend’ en is moeilijk bij te sturen.
– Mijn kind wil niet graag rust nemen, ook al zie ik duidelijk dat mijn kind ontzettend moe is.
– Als mijn kind ’s avonds in bed ligt, bruist het van de verhalen en ideeën, waardoor mijn kind regelmatig niet goed kan inslapen.
– Bij veranderingen wordt mijn kind prikkelbaar en tegendraads.
– Mijn kind ontspant van activiteiten die zowel leuk als ontspannend zijn zoals kapla, lego, knutselen, een eind fietsen.
– Mijn kind kan zich erg goed concentreren, zolang het bezig is met iets wat hij/zij leuk vindt.
– Als mijn kind op een boze toon wordt aangesproken, schrikt mijn kind zich een hoedje.
– Mijn kind heeft een enorm wilskrachtige kant en een hele zachte, lieve en tedere kant.
– Het lijkt wel alsof de zachte, lieve en tedere kant van mijn kind aan de kant wordt geschoven door die enorme wilskrachtige kant.
– Op school is mijn kind superbraaf en meegaand, thuis zoekt mijn kind steeds conflicten op.
– Als ik mijn kind op een lieve toon aanspreek op gedrag, dan trekt het zich niks van mij aan, maar als ik boos word, raakt mijn kind overstuur.
– Ontspanning staat meestal onderaan het ‘menu van de dag’.
Na een conflict zoekt mijn kind vaak de verbinding met mij op, omdat mijn kind lijdt onder de strijd die mijn kind zelf oproept.

Wil jij onderzoeken of jouw kind ook prikkelzoekend (hss) is? Doe dan deze test eens http://www.sterrenhemel.info/…/hoe-herken-je-een-hooggevoe…/ .

Uiteraard wil ik jou met heel veel liefde en aandacht helpen bij de zoektocht hoe om te gaan met dit gevoelige en toch prikkelzoekende kind.

Lieve groet,
Rebecca